Przestrzeń na naczynia

Przy głębszym przyjrzeniu się zawartości naszych szafek kuchennych bardzo szybko dojdziemy do wniosku, że dużo więcej miejsca zajmują tam różnego rodzaju produkty spożywcze (zwłaszcza suche oraz takie, których z zasady nie należy trzymać w lodówce), garnki, sprzęt kuchenny i urządzenia. Co w takim razie powinniśmy zrobić ze zwykłymi naczyniami, skoro powoli zaczyna brakować na nie miejsca? Ten problem szczęśliwie nie dotyczy sztućców, ponieważ, najczęściej znajdzie się jakaś niewielka szuflada, w której umieściliśmy kilka przegródek na łyżki, łyżeczki, widelce, noże do smarowania oraz noże do krojenia – w takim razie sztućcami nie należy się przejmować. W przypadku naczyń powinniśmy zacząć od segregacji, polegającej na rozdzieleniu ich na talerze głębokie, płytkie, talerzyki do ciasta, miski, miseczki oraz cała reszta, jaką dysponujemy. Wszystko to powinno być umieszczone razem, najlepiej w szafce znajdującej się w najbliższej odległości od zlewozmywaka lub zmywarki, jeżeli taką dysponujemy. To świetna lokalizacja, ponieważ te naczynia się często przydatne w czasie przygotowywania posiłków, więc będziemy mieli niewielką przestrzeń do przekroczenia. Architekci wnętrz reklamują do tego jeszcze jedno rozwiązanie, które jest bardzo ekonomiczne zwłaszcza w niewielkich kuchenkach charakterystycznych dla starego budownictwa – szafki na ścianach! Wtedy dostęp do naczyń lub produktów spożywczych jest jeszcze łatwiejszy.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: