Szafka czyli przestrzeń

Architekci wnętrz przyznają, że najwięcej problemów ludzie mają praktycznie zawsze z urządzeniem kuchni – rzeczywiście w tym wypadku chodzi nie tylko o estetykę oraz nasz gust, ale również o odpowiednio rozmieszczone meble, zaaranżowanie adekwatnie dużej przestrzeni na schowanie wszystkich przedmiotów i sprzętów kuchennych oraz możliwie największe ułatwienie całego procesu gotowania i pieczenia osobom, które będą te czynności wykonywały. W kuchni najważniejszą sprawę stanowi rzecz jasna blat, na którym (mimo obecności desek do krojenia) często zostają nieładne ślady po nożu w wyniku czyszczenia mięsa bądź krojenia chleba lub warzyw. Blat jednak jest ważny nie tylko ze względu na swoją górną część, ale również dlatego, że pod spodem umieszczane są szafki kuchenne, które oczywiście należy adekwatnie zagospodarować. Żeby wszystko się zmieściło i aby nie zapanował niepotrzebny bałagan w szafkach kuchennych koniecznie muszą się znaleźć maksimum dwie półki – trzy wprowadzają już niemały chaos. Co powinno się na nich znajdować? Jeżeli chodzi o talerze nie zapominajmy o podzieleniu ich nie tylko na rozmiary (poza talerzami mamy jeszcze talerze głębokie, talerzyki do ciasta oraz miski), ale również (może nawet bardziej!) o kompletach – wtedy wszystko będzie wyglądało bardziej estetycznie. W przypadku zachowania jeszcze pewnej przestrzeni można tam umieścić elegancką zastawę, którą wykorzystuje się w czasie wizyty specjalnych gości lub Świąt Bożego Narodzenia.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: